Kom alles te weten over graven. Op het informatieplatform ikgagraven.nl ontdek je alle artikelen die te maken hebben met grondroeren. Van artikelen over wetten- en richtlijnen, kabels en leidingen tot betrokken partijen in de graafketen.
Hoe herken je een drinkwaterleiding tijdens het graven? Je herkent een drinkwaterleiding aan de kleur en/of het materiaal. Om de waterleiding vervolgens te herkennen, kun je dus kijken naar de kleur en het materiaal. Ontdek hier alles over drinkwaterleidingen.
Een Klic-melding aanvragen, doe je door een partij uit te kiezen die het gemakkelijkst, snelst en het meest duidelijk gebiedsinformatie verstrekt. De Klic-melding kan digitaal aangevraagd worden bij de Klic App, het Kadaster of een andere partij. Als grondroerder heb je dus verschillende mogelijkheden waar je een Klic-melding kan aanvragen. Aan jou als grondroerder de keuze!
De WION is niet langer van kracht. Dus er is ook geen verplichting meer om aan te voldoen. Alle verplichtingen van de WION zijn overgenomen door de WIBON en in de eerste helft van 2019 zijn alle netbeheerders overgezet op het nieuwe WIBON systeem. Om je op weg te helpen, hebben wij een stappenplan voor de WIBON gemaakt. Hiermee leggen wij je stap voor stap uit hoe je je kunt inschrijven, voldoen aan IMKL of het claimen van belang.
In dit artikel vind je de uniforme aanwijzingen voor het werken nabij kabels en leidingen in de ondergrond. Het zijn aanvullingen op de CROW 500. Deze voorwaarden zijn van toepassing voor alle regionale netbeheerders elektriciteit en gas. Alleen de landelijke netbeheerders TenneT en Gasunie hanteren andere voorwaarden.
Via de KLIC App kan een Klic-melding met informatie van het Kadaster worden geraadpleegd. Het Kadaster heeft zelf geen KLIC App en maakt gebruik van de KLIC Viewer. Dit zijn 2 verschillende onderwerpen en in dit artikel zullen beide opties uitgelegd worden.
Hoe werkt opstalrecht nutsvoorzieningen op gedeelte van perceel? Een gedeelte van perceel (de eigendom) kan belast zijn met een recht van opstal. De grondeigenaar zal bij het gebruik van zijn eigendom voortaan rekening moeten houden met de (eigendoms)rechten van degene die een recht van opstal heeft (opstaller). Ontdek in dit artikel hoe dit exact werkt.
In veel gevallen is de gemeentelijke overheid de eigenaar van het openbaar
gebied waarin de kabels en leidingen zijn gesitueerd, maar dit kunnen ook andere
grondeigenaren en overheden zijn zoals (onderdelen van) de rijksoverheid, de
provincies en de waterschappen. Deze overheden hebben in veel gevallen eigen
verordeningen die de aanleg en het beheer van ondergrondse kabel- en leidingnetten regelen. In dit artikel leggen wij je uit hoe dit zit.
Hoe zit het met kabels en leidingen in particuliere grond? Voor kabels en leidingen in particuliere grond moet een netbeheerder toestemming hebben van de grondeigenaar. Zonder toestemming van de grondeigenaar mag de netbeheerder over het algemeen geen kabel- en leidingnetten aanleggen of in stand houden. In uitzonderlijke situaties kan een netbeheerder een gedoogplicht opleggen. Op deze wijze kan een grondeigenaar gedwongen worden het aanleggen en in stand houden van netten toe te staan.
Een persoonlijk recht van overpad is een afspraak tussen partijen dat een of beide partijen toegang hebben tot een perceel via het eigendom van de ander. Deze afspraak geldt alleen tussen de bij de afspraak betrokken partijen of personen. Het is daarom een relatief recht. In dit artikel leggen wij jou uit hoe dit exact werkt.