Kom alles te weten over graven. Op het informatieplatform ikgagraven.nl ontdek je alle artikelen die te maken hebben met grondroeren. Van artikelen over wetten- en richtlijnen, kabels en leidingen tot betrokken partijen in de graafketen.


Wat is de WIBON? De WIBON (wet informatie-uitwisseling boven- en ondergrondse netwerken) is de wet die in 2018 in is gegaan en vanaf 2019 van kracht werd als naadloze opvolger van de WION. De verplichtingen van de WION zijn ook grotendeels overgenomen door de WIBON. Ontdek in dit artikel alles over WIBON.


De WION (Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netwerken) is de voorganger van de huidige WIBON wetgeving. Een ander woord voor de WION is de grondroerdersregeling. Het doel van de WION is het voorkomen van gevaar en economische schade door beschadiging van ondergrondse kabels of leidingen. In dit artikel leggen wij je uit wat de WION inhoudt met bijbehorende begrippen.


Een Klic-melding is een melding die door grondroerders verplicht gedaan moet worden als er ergens in de openbare ruimte graafwerkzaamheden uitgevoerd gaan worden. De melding kan digitaal aangevraagd worden bij het Kadaster of een commerciële partij. KLIC staat voor Kabels en Leidingen Informatie Centrum. In Nederland zijn er verschillende aanbieders waar je als grondroerder een Klic-melding kan aanvragen. Ontdek hier alles over KLIC-meldingen.


Wat is een WION-melding? Daar zul je even mee de geschiedenis in moeten graven. Het digitale systeem dat de voorloper was van de huidige WIBON was een systeem dat dat png-plaatjes uit kon wisselen. Deze werden door het kadaster samengevoegd tot een PDF die weer terug werd gestuurd naar de klic-melder. In dit artikel leggen wij jou uit hoe dit zat.


Wat houdt het eigendom belast met opstal eigenlijk in? In dit artikel nemen wij jou mee in het recht van opstal. Het stuk grond (de eigendom) is namelijk in sommige situaties belast met een recht van opstal. De grondeigenaar zal dan bij het gebruik van zijn eigendom rekening moeten houden met de (eigendoms)rechten van degene die een recht van opstal heeft verkregen. Die persoon is de opstaller.


Een geografisch informatiesysteem is er om onze wereld in kaart te brengen en beter te begrijpen. Met een geografisch informatiesysteem (GIS) kun je data beheren, via analyses inzicht creëren en deze informatie delen met anderen. Door deze inzichten via een actuele en relevante kaart te delen zijn processen beter te ondersteunen en kun je goed onderbouwde beslissingen nemen.


Een calamiteiten melding is een bijzondere graafmelding. Een calamiteiten melding wordt gedaan als er met spoed (machinaal) gegraven dient te worden bij een noodsituatie. Een gewone klic melding ook wel graafmelding wordt gedaan voor regulier werk. In dit artikel leggen wij jou graag de belangrijkste verschillen uit tussen een calamiteiten melding en een KLIC melding.


Wat is het verschil tussen KLIC-oriëntatie en Klic-melding? Het verschil tussen een Klic-oriëntatie en een Klic-melding zit in het moment van aanvragen. Een Klic-melding vraag je aan een paar dagen voor je gaat graven. De Klic-melding is twintig werkdagen geldig. Wil je al wel weten waar kabels en leidingen liggen, maar ga je nu (nog) niet graven? Dan kun je een oriëntatiemelding aanvragen. Ontdek alles over graafmeldingen op ikgagraven.nl.


Wat is het verschil tussen zakelijk recht en persoonlijk recht? Het verschil tussen zakelijk recht en persoonlijk recht verschilt dat een persoon een aanspraak verleent op een prestatie. Een zakelijk recht is juist een zaak of een ander goed. Ontdek op deze pagina alles over zakelijk & persoonlijk recht.