Kom alles te weten over graven. Op het informatieplatform ikgagraven.nl ontdek je alle artikelen die te maken hebben met grondroeren. Van artikelen over wetten- en richtlijnen, kabels en leidingen tot betrokken partijen in de graafketen.
Via de KLIC App kan een Klic-melding met informatie van het Kadaster worden geraadpleegd. Het Kadaster heeft zelf geen KLIC App en maakt gebruik van de KLIC Viewer. Dit zijn 2 verschillende onderwerpen en in dit artikel zullen beide opties uitgelegd worden.
In dit artikel vind je de uniforme aanwijzingen voor het werken nabij kabels en leidingen in de ondergrond. Het zijn aanvullingen op de CROW 500. Deze voorwaarden zijn van toepassing voor alle regionale netbeheerders elektriciteit en gas. Alleen de landelijke netbeheerders TenneT en Gasunie hanteren andere voorwaarden.
De WION is niet langer van kracht. Dus er is ook geen verplichting meer om aan te voldoen. Alle verplichtingen van de WION zijn overgenomen door de WIBON en in de eerste helft van 2019 zijn alle netbeheerders overgezet op het nieuwe WIBON systeem. Om je op weg te helpen, hebben wij een stappenplan voor de WIBON gemaakt. Hiermee leggen wij je stap voor stap uit hoe je je kunt inschrijven, voldoen aan IMKL of het claimen van belang.
Hoe herken je een drinkwaterleiding tijdens het graven? Je herkent een drinkwaterleiding aan de kleur en/of het materiaal. Om de waterleiding vervolgens te herkennen, kun je dus kijken naar de kleur en het materiaal. Ontdek hier alles over drinkwaterleidingen.
Hoe herken ik asbestcementleiding? Je herkent een asbestcementleiding aan de kleur. De kleur van een asbestcementleiding is grijsachtig. Daarnaast zijn er andere factoren waardoor je herkent of er een asbestcementleiding onder de grond ligt. In dit artikel leer je meer over AC-leidingen.
Hoe asbestcementleiding verwijderen? Een AC waterleidingbuis mag alleen onder het beheer van een waterbedrijf verwijdert worden. Dit moet met veilige manier uitgevoerd worden. Ga dus als particulier zeker niet zelf asbestcementleidingen verwijderen of als aannemer zonder toestemming van het waterbedrijf. Ontdek hier alles over het verwijderen van AC-leidingen.
Bij graafwerkzaamheden mogen we het risico van vervuilde grond niet negeren. Werken met vervuilde grond brengt potentiƫle gevaren met zich mee, zowel voor de gezondheid van de werknemers als voor het milieu. Om deze risico's te minimaliseren en te voldoen aan de geldende wet- en regelgeving, is het essentieel om tijdig een inventarisatie van vervuilde grond uit te voeren. In dit blogartikel bespreken we de risico's van vervuilde grond bij graafwerkzaamheden en benadrukken we het belang.
Als je graafwerkzaamheden uitvoert is het belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke risico's en regels om graafschade te voorkomen. In dit artikel gaan we dieper in op wat graafschade is, hoe je het kunt voorkomen en wat te doen als er toch schade optreedt.
Het is erg belangrijk om een bodemonderzoek van de bouwgrond uit te voeren, voordat de start van een bouwproject is. In dit artikel leggen we stap voor stap uit wat bodemonderzoek inhoudt, waarom het zo essentieel is en hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw bouwproject succesvol verloopt.