Kom alles te weten over graven. Op het informatieplatform ikgagraven.nl ontdek je alle artikelen die te maken hebben met grondroeren. Van artikelen over wetten- en richtlijnen, kabels en leidingen tot betrokken partijen in de graafketen.
COB
Wat is de WRO?
Wat is de WRO? De WRO is de Wet op de ruimtelijke ordening. Deze wet regelt op hoofdlijnen een planmatig ruimtelijke inrichting van ons land via besluitvorming over planproducten (ruimtelijke plannen) op verschillende abstractieniveaus door de bijbehorende overheden. In dit artikel ontdek je wat de WRO daadwerkelijk inhoudt.
Vitens
Hoe herken je een drinkwaterleiding tijdens het graven?
Hoe herken je een drinkwaterleiding tijdens het graven? Je herkent een drinkwaterleiding aan de kleur en/of het materiaal. Om de waterleiding vervolgens te herkennen, kun je dus kijken naar de kleur en het materiaal. Ontdek hier alles over drinkwaterleidingen.
Vitens
Waar op letten bij graven nabij asbestcementleidingen?
Wanneer je gaat graven nabij asbestcementleidingen, moet je op een aantal zaken letten. Bij het verwijderen van asbestcementleidingen dien je op andere zaken te letten. Die lees je bij dat kennisartikel. Maar hier ontdek je dus alles over et graven nabij asbestcementleidingen.
Vitens
Hoe asbestcementleiding verwijderen?
Hoe asbestcementleiding verwijderen? Een AC waterleidingbuis mag alleen onder het beheer van een waterbedrijf verwijdert worden. Dit moet met veilige manier uitgevoerd worden. Ga dus als particulier zeker niet zelf asbestcementleidingen verwijderen of als aannemer zonder toestemming van het waterbedrijf. Ontdek hier alles over het verwijderen van AC-leidingen.
Vitens
Hoe herken ik asbestcementleiding?
Hoe herken ik asbestcementleiding? Je herkent een asbestcementleiding aan de kleur. De kleur van een asbestcementleiding is grijsachtig. Daarnaast zijn er andere factoren waardoor je herkent of er een asbestcementleiding onder de grond ligt. In dit artikel leer je meer over AC-leidingen.
Vitens
Hoe leidingen van Vitens beschermen?
Hoe leidingen van Vitens beschermen? Tijdens graafwerkzaamheden dient er voldoende afstand gehouden te worden van waterleidingen. Als een waterleiding gekruist gaat worden dan moeten er maatregelen worden genomen dat een waterleiding niet beschadigd gaat worden. Ga eerst in overleg met het waterbedrijf als je advies wilt hoe je dit veilig kunt uitvoeren. Verder mogen leidingen van asbestcement en gietijzer in geen geval worden ondergraven. Ontdek nog meer manieren om leidingen te beschermen.
Vitens
Wanneer mag je waterleidingen van Vitens verleggen?
Wanneer mag je waterleidingen van Vitens verleggen? Het is niet zo maar toegestaan om leidingen van een waterbedrijf zelf te verleggen. De enige manier wanneer je waterleidingen mag verleggen, is na toestemming van het waterbedrijf. Zonder dit te doen kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan voor jou of andere. Je leest in dit artikel meer waarom openbare waterleidingen moeten blijven liggen, wanneer je deze wel mag verleggen en hoe je jouw eigen waterleiding in huis kunt verleggen.
Vitens
Waarom moeten drinkwaterleidingen van Vitens blijven liggen?
Waarom moeten drinkwaterleidingen van Vitens blijven liggen? Als je een waterleiding weg haalt kan het zijn dat een aantal klanten geen drinkwater meer geleverd krijgt. Waterleidingen zijn eigendom van het waterbedrijf en zijn ingemeten. Alleen het waterbedrijf kan zelf bepalen of waterleidingen gewijzigd mogen worden.
Vitens
Wat doen bij graafschade bij Vitens?
Wat doen bij graafschade bij Vitens? Zowel bij waterlekkage als bij buisschade (als er nog geen lekkage is) het Vitens storingsnummer bellen 0800-0359. Vitens en andere partijen in de graafketen tellen twee soorten graafschades. In beide gevallen dien je het storingsnummer te bellen.

Meer info

Registreer je gratis bij ikgagraven.nl
Registreren