Kom alles te weten over graven. Op het informatieplatform ikgagraven.nl ontdek je alle artikelen die te maken hebben met grondroeren. Van artikelen over wetten- en richtlijnen, kabels en leidingen tot betrokken partijen in de graafketen.
Er zijn verschillende leidingen in Nederland. De meest voorkomende zijn leidingen voor: drinkwater, riolering, gas, telecommunicatie en elektriciteit. Hier maken we allemaal wel gebruik bij het uitvoeren van onze dagelijkse activiteiten. Van bovenstaande kabels en leidingen bestaan vaak hoofdleidingen door de openbare grond en lopen er diverse huisaansluitingen naar o.a. jouw huis of werk.
Kabels zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. Dit vindt zijn oorsprong met name in de vele verschillende toepassingen van kabels in het algemeen. Je kan de kabels verdelen in verschillende groepen. In dit artikel vind je alles over de verschillende soorten kabels.
Wanneer mag je nou een telecomkabel verleggen? Voor het verleggen van telecomkabels en de bijbehorende kostenverdeling geldt artikel 5.8 van de Telecommunicatiewet. Hierin is bepaald dat aanbieders van openbare elektronische telecommunicatienetwerken verplicht zijn om over te gaan tot het nemen van maatregelen. Waaronder het verplaatsen van telecomkabels, wanneer dit wordt verzocht door degenen met een gedoogplicht. In dit artikel leggen wij je uit in wanneer jij een telecomkabel mag verleggen.
Grondkabels zijn er in vele verschillende formaten, types en kleuren. Aangezien grondkabels (het woord zegt het al) veelal in de grond worden gelegd zal na verloop van tijd de kleuren altijd donkerder en uiteindelijk vaak zwart worden. Op dit moment zijn de meeste grondkabels die worden verkocht aan consumenten grijs van kleur. Maar er zijn ook andere kleuren. In dit artikel ontdek je welke kleuren er zijn.
In het stappenplan voor de WIBON nemen wij je mee bij welke stappen je moet doorlopen om aan de WIBON te voldoen. Dit geldt voor de netbeheerders. De netbeheerder is de term voor een onafhankelijk nutsbedrijf dat een transportnetwerk voor energie beheert. Bekijk het artikel om er achter te komen hoe jij als netbeheerder aan de WIBON kan voldoen.
Sinds 2008 is WION de WIBON geworden. De wet die sinds 2008 richtlijnen gaf voor zorgvuldig graven, de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (WION, ook wel grondroerdersregeling), is veranderd en heet nu Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken: WIBON. In dit artikel ontdek je de verschillen en overeenkomsten tussen de twee.
De WION (Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netwerken) is de voorganger van de huidige WIBON wetgeving. Een ander woord voor de WION is de grondroerdersregeling. Het doel van de WION is het voorkomen van gevaar en economische schade door beschadiging van ondergrondse kabels of leidingen. In dit artikel leggen wij je uit wat de WION inhoudt met bijbehorende begrippen.
Volgens de WIBON moet een melding worden gemaakt bij het Kadaster wanneer een weesleiding (niet-geregistreerde leiding) wordt aangetroffen. Artikel 20 van de WIBON (voorheen artikel 17 van de WION) voorziet in een procedure indien een grondroerder een kabel of leiding aantreft waarvan de ligging niet via het Kadaster is geregistreerd. Omdat in die gevallen de eigenaar niet direct kan worden achterhaald, spreekt men over een weesleiding. Ontdek alles over WIBON en weesleidingen in dit artikel.
Het stappenplan voor CROW 500 Proof (afgekort C5P) bestaat uit de Check & Go kaart. In dit document staat welke stappen initiatiefnemers, ontwerpers, grondroerders en beheerders moeten nemen om schade aan kabels en leidingen te voorkomen. Ontdek in dit artikel welke stappen jij kunt zetten voor de CROW 500.